Ingrediënten

Bij het maken van sushi kunt u een heleboel verschillende ingrediënten gebruiken als vulling. Rijst komt in elke soort sushi voor. Op deze pagina vindt u een overzicht van verschillende soorten vis/zeegroenten, groente en overige ingrediënten die vaak als vulling worden gebruikt.

Vis/zeevruchten

Zalm

Ook wel Sake genoemd in het Japans, heeft een groot formaat. De zalmachtige soorten, en er zijn veel verschillende soorten, hebben veelal hetzelfde uiterlijk. Achter de rugvin een tweede kleinere vin, die ook wel de vetvin genoemd wordt. Het innerlijk, hiermee het vlees bedoelt, verschilt wel per soort. Zo heeft een Atlantische zalm dieproze gekleurd vlees dat vast van structuur is en de rode zalm uit de Stille Oceaan dieprood gekleurd vlees.

Tonijn

De tonijn (=Maguro) is een vis van groot formaat, het lichaam wordt naarmate het dichter bij de staart komt slanker. De staart is diepgevorkt. Verder heeft de vis twee rugvinnen. Tonijnen hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn enorm goede zwemmers, ze kunnen wel snelheden tot 75 km/u behalen ! Dit hebben ze te danken aan een eiwit in hun spieren, wat het vlees van de vissoort ook rood/roze maakt.  Het vlees van de tonijn heeft een hoog kwik gehalte, waardoor te veel eten van dit vlees schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Verder heeft het vlees weinig omega 3-vetzuren, deze verlagen onder andere het cholesterolgehalte in het bloed.

Makreel

De makreel (Saba in het Japans) is een langwerpige vis met twee rugvinnen en een aantal kleine vinnen. De vis wordt 30 tot 50 cm lang en wordt gekenmerkt door een groenblauwe rug waarover donkere golvende lijnen vloeien. Het vlees bevat veel vitamine B12, wat veel verschillende functies heeft in het menselijk lichaam.

Garnalen

Garnalen, ook wel Ebi in het Japans, zijn een groep kleine kreeftachtigen. Over het algemeen worden garnalen groter naarmate ze in warmer water leven. Het vlees van de garnalen bederft relatief snel, dit komt door de vele eiwitten die aanwezig zijn in het vlees. Het eten van eetbare schaaldieren wordt gezien als gezond, dit komt omdat er geen koolhydraten en schadelijke vetten aanwezig zijn in het vlees. Een aantal soorten garnalen bevatten een verhoogde concentratie van vitaminen en mineralen.

Krab

Krab (=Kani) neemt ook deel aan de groep kreeftachtigen. Krabben worden gekenmerkt door een plat lichaam dat breder is dan dat het lang is, wat omringd wordt door een pantser en grijpscharen heeft als voorpoten.

Surimisticks

Is een type voedselproduct dat onder andere gemaakt wordt van witte vis dat vermalen is tot een pasta en vermengd wordt met andere bestandsdelen. Deze pasta wordt gekookt en hierdoor krijgt het de “rubberachtige” structuur. Vaak wordt dit gebruikt voor imitatie-krab.

Paling

De paling (=Unagi) heeft een langwerpig lichaam dat gekleurd kan zijn van bruin tot grijs. De vis kan langer dan een meter worden en is makkelijk te onderscheiden van andere vissen. Er zijn echter wel risico’s aan het eten van paling, als deze paling uit open water is gevangen kan het zo zijn dat er schadelijke stoffen zich hebben opgehoopt in het lichaamsvet. Hierop worden beroepsvissers en de aanvoer van paling dan ook gecontroleerd.

Inktvis

Inktvis, Ika in het Japans, hebben hun naam te danken aan het feit dat op het moment dat zij zich bedreigd voelen inkt kunnen spuiten om het zo moeilijk te maken voor de tegenstander om te kijken.

Viskuit

Viskuit (=Tobiko) zijn de rijpe eieren van een vis, die nog in de eierstokken zit van de vis.  De onbevruchte eitjes van de steur wordt gebruikt voor de delicatesse kaviaar.

Octopus

De octopus (ook wel Achtarm of Tako in het Japans) is een inktvis zonder inwendig skelet. Ze hebben een grote kop met spleetvormige ogen, de armen ofwel tentakels hebben aan de onderkant rijen zuignappen. Het vlees is een bron van vitamine b3 en b12.

Zeebaars

De zeebaars (in het Japans Suzuki) kan 50 tot 103 cm lang worden en heeft gemiddeld een gewicht van 12 kg. Zeebaars wordt gebruikt bij sashimi , dit is eigenlijk geen sushi aangezien hier geen rijst bijkomt kijken.

Groente/Overig

 

Mierikswortel

Is een groente die rijk is aan vitamine C. Er zijn veel verschillende soorten, maar de soort die gebruikt wordt in de Japanse keuken is sterker smakende soort en is een terugkomend onderdeel in elke soort sushi, genaamd wasabi.

Komkommer

De komkommer is een plant waarvan de vrucht, die ook komkommer genoemd wordt, vaak rauw wordt gegeten. De komkommer bevat veel water en verder niet veel voedingsstoffen.

Avocado

De avocado is een boom die afkomstig is uit Centraal-Amerika, deze boom en haar gelijknamige vrucht is populair voor veel gerechten. Vaak wordt deze vrucht ook rauw gegeten. De avocado heeft veel gezonde voedingstoffen en wordt indien dit met mate gegeten wordt als gezond gezien.

Asperge

Van deze groente zijn er verschillende soorten op de markt, namelijk: witte-, groene- en paarse asperges. Het verschil zit hem in de manier waarop ze groeien, de witte asperges groeien onder de grond uit het licht waar de paarse- en groene asperges daarentegen wel in het licht groeien. De verschillende soorten hebben hierom ook een verschillende smaak. Naast het gebruik in gerechten is het ook een veelvuldig gebruikt medicijn, bijvoorbeeld stimuleert het de nierfunctie.

Mais

Mais is een graan dat afkomstig is uit Midden-Amerika, en na veredeling (het ontwikkelen van een soort naar de gewenste eigenschappen) is het door heel Europa steeds verder verspreidt.  Verder heeft het veel verschillende toepassingen, niet alleen als voedsel maar ook bijvoorbeeld voor biobrandstof.

Rettich

Deze plant wordt ook wel Rammenas of ramenas genoemd (in het Japans Daikon), Rettich is de Duitse naam.  Dit gewas is zeer oud, het werd al gekweekt door de Egyptenaren rond 4000 v. Chr. De rammenas verschilt van de radijs, dit komt omdat een radijs een stengelknol is en de rammenas voor het grootste gedeelte een wortelknol is. Dit uit zich dan in de smaak, de rammenas is milder van smaak, steviger en is groter dan de radijs. Het vruchtvlees bevat veel vitamine C en Calcium.

Ei

Ei, in het Japans Tamago, is een eeuwenoud voedingsmiddel dat door allerlei dieren gegeten wordt. Alle vogeleieren zijn geschikt om te eten voor de mens, maar voornamelijk zijn het de eieren van de kip, gans, eend en kwartel die gegeten worden. Voor 60% bestaat het ei uit eiwit, naast een aantal mineralen en vitaminen.

Nori (zeewier)

Bij veel soorten sushi wordt er zeewier gebruikt. Deze Nori (zeewier) wordt in dunne vellen verwerkt en wordt gemaakt van purperwier. Dit wordt in zee in netten gekweekt, waarna het gedroogd wordt en wordt gesneden.