Zelf sushi maken

Zelf sushi maken

Zelf sushi maken; vaak wordt gedacht dat dit moeilijk en tijdrovend is. Echter, met de juiste tips en trucs, heb je het maken van lekkere sushi zo onder de knie. Daarnaast zijn er allerlei hulpmiddelen beschikbaar, zoals de sushi bazooka, welke het kinderlijk eenvoudig maken om in no-time een heerlijke sushi-rol te maken. Het zelf maken van sushi is naast dat het erg vermakelijk is ook vele malen goedkoper dan het bestellen ervan.


Waar ben je precies naar opzoek?


Sushi roller

Snel én eenvoudig sushi maken als beginner?

Maak snel én eenvoudig sushi als beginner met de sushi-roller van bol.com. Plaats de ingrediënten en de sushi-roller doet de rest.

Met 5 sterren gewaardeerd op

Sushi maken benodigdheden

Voor het maken van sushi zijn verschillende attributen en hulpmiddelen beschikbaar. Deze maken het vele malen eenvoudiger om sushi te maken en zijn eigenlijk een must-have wil het goed lukken! Allereerst zal ik de traditionele hulpmiddelen en attributen omschrijven, welke in de Japanse keuken worden gebruikt. Daarna zal ik ingaan op westerse ontwikkelingen welke het maken van sushi eenvoudiger hebben gemaakt.

Makisu (sushi matje)

Makisu (sushi matje)Een makisu is een matje voor het rollen van de sushi. Naast versies van hout zijn er ook plastic varianten, deze zijn eenvoudiger schoon te maken.

Eenmaal jij alle ingrediënten op het matje hebt samengevoegd is het tijd om het geheel op te rollen. Dit is enkel mogelijk met een sushimatje, een noodzakelijk attribuut dus! Nadat het geheel netjes is opgerold moet de rol gesneden worden, doe dit nadat het matje is verwijderd. Wanneer je het matje niet verwijderd loop je kans op beschadigingen op het matje; dit wil je te allen tijden voorkomen!

Hangiri (houten kom)

Hangiri (houten kom)Een hangiri is een houten kom die vaak in de Japanse keuken wordt gebruikt, niet alleen voor sushi. Bij het maken van sushi wordt deze vooral gebruikt om de rijst af te laten koelen. Door de vorm en oppervlakte van de Hangiri kan de rijst goed afkoelen, let er wel op dat de rijst netjes wordt verspreid. Tip: door de kom nat te maken voordat je de rijst erin stopt blijft de rijst minder plakken.

Naast het koelen van de rijst kan hierin ook gemengd worden met de awase-zu (een azijnmengsel), dit is essentieel voor goede sushi rijst. Meer over het maken van sushirijst staat verderop in dit artikel. Natuurlijk kan er ook een andere kom gebruikt worden, zolang deze maar groot genoeg is en de rijst over een groot oppervlak verdeeld kan worden (dit zorgt ervoor dat de rijst geleidelijk afkoelt).

Shamoji (houten lepel)

Shamoji (rijst lepel)Een shamoji is een platte houten rijstlepel die net als de hangiri, vooral gebruikt wordt in de Japanse keuken en in het westen niet vaak gezien wordt. Het wordt gebruikt om de rijst te roeren bij het toevoegen van de awase-zu en voor het opdienen van rijst. Traditioneel gezien wordt een shamoji gemaakt van bamboe of ander hout, tegenwoordig worden ze ook vaak van plastic gemaakt. Dit zien we met veel traditionele hulpmiddelen, plastic is nou eenmaal eenvoudiger schoon te maken.

Ook bij de shamoji, net als bij een hangiri, geldt dat het handig is om deze eerst nat te maken zodat de rijst minder plakt. Sommige shamoji’s zijn van  een speciaal soort plastic gemaakt waardoor de rijst minder blijft plakken. Shamoji’s kunnen ook worden gebruikt om groente als knoflook en komkommer te pletten, het is echter makkelijker om hier een scherp hakmes voor te gebruiken.

Een weetje over de shamoji: in traditionele tijden werd de shamoji overgegeven als symbool voor het afglijden van de familieverantwoordelijkheden naar de nieuwe generatie.

Yanagi ba (scherp mes)

Yanagiba (scherp mes)Een Yanagi ba is een vlijmscherp mes welke veel gebruikt wordt in de traditionele Japanse keuken. Het wordt bij het bereiden van sushi gebruikt voor het voor het in extreem dunne plakjes snijden van vis. Daarnaast is het ook handig voor het snijden van de sushirollen.

Uiteraard kun je hiervoor elk willekeurig ander scherp mes voor gebruiken. Zorg er echter wel voor dat het een scherp mes is, anders is het heel lastig om kleine plakjes te snijden.

Het klinkt heel logisch, maar toch gebeurt het erg vaak dat iemand zich in zijn vingers snijdt. Pas extreem goed op wanneer je een vlijmscherp mes gebruikt. Maak, net als de hangiri en shamoji, het mes goed nat voor je begint te snijden in een sushirol, anders blijft deze plakken.

Sushi roller

Snel én eenvoudig sushi maken als beginner?

Maak snel én eenvoudig sushi als beginner met de sushi-roller van bol.com. Plaats de ingrediënten en de sushi-roller doet de rest.

Met 5 sterren gewaardeerd op

Sushi met de hand eten of met stokjes

Naast de bereiding is het natuurlijk ook handig om de sushi fatsoenlijk op te kunnen eten. Maar hoe doe je dit? De Japanners zelf eten sushi zowel met stokjes als met de handen, wat dat betreft is daarvoor geen etiquette. Het belangrijkste tijdens het eten van sushi is dat deze in één keer moet worden opgegeten, een Japanner zal jou raar aankijken indien je een stukje sushi in meerdere happen probeert op te eten.

Sushi rijst maken

zelf sushirijst maken

Sushi is geen sushi zonder rijst. De eerste stap bij het maken van sushi is dan ook het maken van de sushirijst. Bij sushi hoort namelijk altijd rijst, zonder rijst wordt de rauwe vis namelijk geen sushi genoemd. De Japanse rijst die voor sushi gebruikt wordt, is niet hetzelfde als de rijst die in Nederland meestal gebruikt wordt bij het maken van Oosterse gerechten.

Japanse rijst is een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die veel zetmeel bevat. Doordat deze rijst rijk is aan zetmeel blijft deze goed plakken, dit is ook de reden dat je in restaurants zelfs de Nigiri sushi vast kunt pakken zonder dat deze uit elkaar valt. Daarnaast is de Japanse rijst ook iets zoeter dan gewone rijst waardoor de sushi smakelijker wordt. Om goede sushi rijst te maken moet er aan de Japanse rijst een azijnmengsel (awase-zu) worden toegevoegd, dit mengsel is vrij eenvoudig zelf te maken.

Benodigdheden en ingrediënten voor het maken van sushi rijst

Omdat sushi een gerecht is dat hoofdzakelijk bestaat uit rijst, heb je hier natuurlijk veel voor nodig. De beste kwaliteit sushi rijst kent  weinig tot geen gebroken korrels. Hoe verser, hoe beter: de beste rijst is hooguit 3 maanden terug geoogst en heet shinmai. Net als risotto zijn er verschillende soorten sushirijst, de betere soorten zijn: Sasanishiki, Koshihikari en Akita Komachi.

Benodigdheden

 • Pan om rijst in te koken
 • Een hangiri of een houten kom
 • Houten lepel

Ingrediënten voor 4 personen

 • 500 gram Japanse Rijst
 • 0.9 l water
 • 0.5 eetlepels zout
 • 3 eetlepels Japanse sake
 • 5 eetlepels zoete rijstazijn
 • 3 eetlepels suiker

Bereiding van sushi rijst

Als eerste is het van belang om de rijst te wassen: doe de rijst in een vergiet en laat hier water overheen stromen totdat het water wat uit het vergiet spoelt redelijk helder blijft. Laat vervolgens de rijst nog zo’n 30 minuten uitlekken (begin dus op tijd!). Hierna moet je de rijst gaan koken, breng 0.9 liter water aan de kook. Eenmaal het kookt kan de rijst worden toegevoegd. Breng het water opnieuw aan de kook voor 5 minuten en laat vervolgens op een zacht vuurtje de rijst zachtjes droog koken in ongeveer 15 minuten. Laat de rijst vervolgens nog 15 minuten rusten, doe dit met een deksel of schone theedoek op de pan.

Ondertussen kan het azijnmengsel (awase-zu) worden gemaakt. Dit azijnmengsel is vrij eenvoudig te maken, verwarm 5 eetlepels zoete rijstazijn in een pannetje. Vervolgens kun je hier de sake en suiker al roerend bij toevoegen. Blijf roeren totdat alle suikerkristallen zijn opgelost in het mengsel.

Als de rijst 15 minuten heeft gestaan kan deze in een houten kom (hangiri) worden gestopt, let op: verspreid de rijst goed! In Japan wordt vaak gebruikgemaakt van een hangiri. In een hangiri kan de rijst namelijk gelijkmatig afkoelen waardoor deze goed vochtig en glanzend blijft. Wacht tot het azijnmengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur, eenmaal dit zo is kan het bij de rijst worden gevoegd. Doe dit terwijl je de rijst rustig omschept met een lepel (in Japan gebruiken ze hiervoor een Shamoji). Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur en de sushirijst is klaar.

Extra tips bij de bereiding van sushi rijst

 • Het geheim van goede sushirijst is rust. Doe alles rustig en uitgebreid: was goed af, gebruik goede kwaliteit rijst, schep de rijst voorzichtig door en laat alles goed afkoelen tot kamertemperatuur;
 • Maak de houten kom en de houten lepel van te voren nat zodat de rijst minder blijft plakken;
 • Om de rijst sneller af te laten koelen kun je gebruik maken van een waaier;
 • De rijst kun je al van te voren bereiden, maar liever niet langer dan een dag van te voren;
 • Vermijdt metalen en plastic kommen, dit zal de smaak namelijk beïnvloeden.

Recepten voor sushiSushi recepten

Sushi bestaat altijd uit in ieder geval rijst. Vaak wordt deze rijst verrijkt met rauwe vis en/of groentes. Met het juiste sushi recept kun jij eenvoudig de sushi soort naar wens bereiden! Alle recepten op deze website gaan er van uit dat je weet hoe je sushi rijst moet maken. Dat wordt hierboven in dit artikel uitgelegd. Als beginner raad ik aan om te beginnen met het maken van de  Futomaki. Deze bestaat uit één nori-vel, sushi-rijst en bevat 3 of meer vullingen. Daarnaast is deze soort ideaal te bewaren!

Sushi soorten

Er bestaan inmiddels extreem veel verschillende soorten sushi. De bekendste sushi soort is de Maki-sushi. Deze soort bestaat uit een nori-vel (eetbaar zeewier) aan de buitenkant, in de binnenkant zit rijst met een bepaalde vulling (rauwe vis en/of groente). De van origine Japanse sushi was in eerste instantie voor het arme deel van de bevolking, het was afval. Tegenwoordig eet iedereen het en hebben de westerlingen veel nieuwe soorten bedacht. Of je nou traditionele Japanse sushi wilt maken of een westerse variant, wij hebben alle recepten!

Maki sushi

Nigiri/Temari sushi recepten

Inari sushi recepten

Chirashi sushi recepten

Mocht je geen idee hebben welke sushi soort wat inhoudt, dan raden we jou aan om onze overzichtspagina te bekijken.Vullingen

Bij het maken van sushi kan de rijst met een heleboel verschillende ingrediënten worden gevuld. Zoals eerder gezegd komt rijst bij elke sushi voor, de vulling verschilt echter per soort. Een uitzondering is Sashimi, dit valt dan ook niet onder sushi maar wordt wel in bijna elke sushi-bar geserveerd.

Vis/zeevruchten

Sushi wordt vaak gevuld met vis en/of zeevruchten. Vaak wordt er gebruikgemaakt van rauwe vis.

Zalm

Zalm wordt ook wel Sake genoemd in het Japans en heeft een groot formaat. Er zijn heel veel zalmachtige soorten, deze hebben veelal hetzelfde uiterlijk. Achter de rugvin hebben ze een tweede kleinere vin, die ook wel de vetvin genoemd wordt. De binnenkant van de zalm verschilt wel per soort. Zo heeft een Atlantische zalm dieproze gekleurd vlees dat vast van structuur is en de rode zalm uit de Stille Oceaan dieprood gekleurd vlees.

Het is dus belangrijk om te weten welke zalmsoort je gebruikt. Dit kan namelijk nogal een verschil in smaak geven. Vooral de fijnproevers zullen dit opmerken. In de traditionele Japanse keuken letten ze dus ook op bij de keuze van zalm.

Tonijn

De tonijn, in het Japans maguro, is een vis van groot formaat. Het lichaam wordt naarmate het dichter bij de staart komt slanker. De staart is diepgevorkt. Verder heeft de vis twee rugvinnen. Tonijnen hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn enorm goede zwemmers, ze kunnen wel snelheden tot 75 km/u behalen! Dit hebben ze te danken aan een eiwit in hun spieren, wat het vlees van de vissoort ook rood/roze maakt.  Het vlees van de tonijn heeft een hoog kwik gehalte, waardoor te veel eten van dit vlees schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Verder heeft het vlees weinig omega 3-vetzuren, deze verlagen onder andere het cholesterolgehalte in het bloed.

Makreel

De makreel (Saba in het Japans) is een langwerpige vis met twee rugvinnen en een aantal kleine vinnen. De vis wordt 30 tot 50 cm lang en wordt gekenmerkt door een groenblauwe rug waarover donkere golvende lijnen vloeien. Het vlees bevat veel vitamine B12, wat veel verschillende functies heeft in het menselijk lichaam.

Garnalen

Garnalen, ook wel Ebi in het Japans, zijn een groep kleine kreeftachtigen. Over het algemeen worden garnalen groter naarmate ze in warmer water leven. Het vlees van de garnalen bederft relatief snel, dit komt door de vele eiwitten die aanwezig zijn in het vlees. Het eten van eetbare schaaldieren wordt gezien als gezond, dit komt omdat er geen koolhydraten en schadelijke vetten aanwezig zijn in het vlees. Een aantal soorten garnalen bevatten een verhoogde concentratie van vitaminen en mineralen.

Krab

Krab (=Kani) neemt ook deel aan de groep kreeftachtigen. Krabben worden gekenmerkt door een plat lichaam dat breder is dan dat het lang is, wat omringd wordt door een pantser en grijpscharen heeft als voorpoten.

Surimisticks

Is een type voedselproduct dat onder andere gemaakt wordt van witte vis dat vermalen is tot een pasta en vermengd wordt met andere bestandsdelen. Deze pasta wordt gekookt en hierdoor krijgt het de “rubberachtige” structuur. Vaak wordt dit gebruikt voor imitatie-krab.

Paling

De paling (=Unagi) heeft een langwerpig lichaam dat gekleurd kan zijn van bruin tot grijs. De vis kan langer dan een meter worden en is makkelijk te onderscheiden van andere vissen. Er zijn echter wel risico’s aan het eten van paling, als deze paling uit open water is gevangen kan het zo zijn dat er schadelijke stoffen zich hebben opgehoopt in het lichaamsvet. Hierop worden beroepsvissers en de aanvoer van paling dan ook gecontroleerd.

Inktvis

Inktvis, Ika in het Japans, hebben hun naam te danken aan het feit dat op het moment dat zij zich bedreigd voelen inkt kunnen spuiten om het zo moeilijk te maken voor de tegenstander om te kijken.

Viskuit

Viskuit (=Tobiko) zijn de rijpe eieren van een vis, die nog in de eierstokken zit van de vis.  De onbevruchte eitjes van de steur wordt gebruikt voor de delicatesse kaviaar.

Octopus

De octopus (ook wel Achtarm of Tako in het Japans) is een inktvis zonder inwendig skelet. Ze hebben een grote kop met spleetvormige ogen, de armen ofwel tentakels hebben aan de onderkant rijen zuignappen. Het vlees is een bron van vitamine b3 en b12.

Zeebaars

De zeebaars (in het Japans Suzuki) kan 50 tot 103 cm lang worden en heeft gemiddeld een gewicht van 12 kg. Zeebaars wordt gebruikt bij sashimi , dit is eigenlijk geen sushi aangezien hier geen rijst bijkomt kijken.

Groente/Overig

Mierikswortel

Sushi groenten

Is een groente die rijk is aan vitamine C. Er zijn veel verschillende soorten, maar de soort die gebruikt wordt in de Japanse keuken is sterker smakende soort en is een terugkomend onderdeel in elke soort sushi, genaamd wasabi.

Komkommer

De komkommer is een plant waarvan de vrucht, die ook komkommer genoemd wordt, vaak rauw wordt gegeten. De komkommer bevat veel water en verder niet veel voedingsstoffen.

Avocado

De avocado is een boom die afkomstig is uit Centraal-Amerika, deze boom en haar gelijknamige vrucht is populair voor veel gerechten. Vaak wordt deze vrucht ook rauw gegeten. De avocado heeft veel gezonde voedingstoffen en wordt indien dit met mate gegeten wordt als gezond gezien.

Asperge

Van deze groente zijn er verschillende soorten op de markt, namelijk: witte-, groene- en paarse asperges. Het verschil zit hem in de manier waarop ze groeien, de witte asperges groeien onder de grond uit het licht waar de paarse- en groene asperges daarentegen wel in het licht groeien. De verschillende soorten hebben hierom ook een verschillende smaak. Naast het gebruik in gerechten is het ook een veelvuldig gebruikt medicijn, bijvoorbeeld stimuleert het de nierfunctie.

Mais

Mais is een graan dat afkomstig is uit Midden-Amerika, en na veredeling (het ontwikkelen van een soort naar de gewenste eigenschappen) is het door heel Europa steeds verder verspreidt.  Verder heeft het veel verschillende toepassingen, niet alleen als voedsel maar ook bijvoorbeeld voor biobrandstof.

Rettich

Deze plant wordt ook wel Rammenas of ramenas genoemd (in het Japans Daikon), Rettich is de Duitse naam.  Dit gewas is zeer oud, het werd al gekweekt door de Egyptenaren rond 4000 v. Chr. De rammenas verschilt van de radijs, dit komt omdat een radijs een stengelknol is en de rammenas voor het grootste gedeelte een wortelknol is. Dit uit zich dan in de smaak, de rammenas is milder van smaak, steviger en is groter dan de radijs. Het vruchtvlees bevat veel vitamine C en Calcium.

Ei

Ei, in het Japans Tamago, is een eeuwenoud voedingsmiddel dat door allerlei dieren gegeten wordt. Alle vogeleieren zijn geschikt om te eten voor de mens, maar voornamelijk zijn het de eieren van de kip, gans, eend en kwartel die gegeten worden. Voor 60% bestaat het ei uit eiwit, naast een aantal mineralen en vitaminen.

Nori (zeewier)

Bij veel soorten sushi wordt er zeewier gebruikt. Deze Nori (zeewier) wordt in dunne vellen verwerkt en wordt gemaakt van purperwier. Dit wordt in zee in netten gekweekt, waarna het gedroogd wordt en wordt gesneden.


Zelf sushi maken kit

Wil jij eenvoudig en snel sushi maken? Dan kun je gebruik maken van een sushi-roller. Hiermee maak je eenvoudig en snel zelf heerlijke sushi! Het maken van sushi met behulp van een traditioneel matje vergt behoorlijk wat oefening. Met de Sushi-roller maak jij, als beginner, de perfecte sushi!

Sushi roller

Snel én eenvoudig sushi maken als beginner?

Maak snel én eenvoudig sushi als beginner met de sushi-roller van bol.com. Plaats de ingrediënten en de sushi-roller doet de rest.

Met 5 sterren gewaardeerd op