Traditionele Japanse sojasaus

Sojasaus, dat is de saus die vrijwel standaard op de tafel staat in elk willekeurig sushi restaurant. Wat veel mensen echter niet weten is dat de sojasaus welke in Nederland vaak geserveerd wordt afkomstig is uit Indonesië of China.

De sojasauzen van Indonesische en Chinese makelij hebben als hoofdbestanddeel sojabonen, dat lijkt uiteraard vrij logisch. Traditionele Japanse sojasaus wordt getypeerd door een ander hoofdbestanddeel, namelijk graan. Hierdoor heeft traditionele Japanse sojasaus een wat zoetere smaak. Zeker een aanrader mocht je een keer willen variëren.

Een voorbeeld van een Japanse sojasaus in Nederland is Koikuchi, deze sojasaus is te vinden in de meeste Nederlandse supermarkten.

Hoe gebruik je sojasaus?

Veel Nederlanders zijn geneigd om hun sushi lang in de sojasaus te houden. Dit zorgt ervoor dat de rijst de sojasaus begint op te nemen. Hierdoor zal de gehele sushi erg zout smaken, een zonde! Dip de sushi slechts met een klein deel en relatief kort in de sojasaus om de sojasaus daadwerkelijk als een saus te gebruiken.

Traditioneel Japan

Gember

Om de smaak van de sushi en sojasaus uit je mond te krijgen wordt er vaak ook gember uitgeserveerd (of bezorgd). Gember zorgt ervoor dat de mond weer neutraal smaakt en de volgende sushi weer helemaal tot zijn recht komt.