Sushi met stokjes of fingerfood?

Sushi, sashimi, teppanyaki en tempura – Nederlanders zijn er gek op. Een paar jaar geleden moest je nog uitleggen dat rauwe vis helemaal niet eng is (terwijl Nederlanders gek zijn op (rauwe) haring), tegenwoordig liggen sushi en sashimi gewoon in de koeling bij Albert Heijn. Wie weet stappen veel Chinees-Indische restaurants de komende jaren wel over naar de Japanse keuken.

Aan de smaak raken we dus snel gewend (of verslingerd) – maar weten we ook hoe het hoort? Ik zie regelmatig mensen in de clinch liggen met hun stokjes of hasji. Het lukt helemaal niet, de sushi breekt of valt met een plons in de soja. Helemaal niet nodig. Sushi mag je namelijk gewoon met je vingers eten. Daarbij is het overigens de bedoeling dat je de topping in de soja doopt en niet de rijst.

Sashimi daarentegen hoor je volgens de etiquette wel met stokjes te eten, maar met een vorkje gaat het ook prima hoor. De Tsjechische (!) designer Jaroslav Kucera ontwierp een (vind ik) oogstrelende combinatie van stokjes en een vork: de Chopsticks Aid. Never leave home without it!

De chopstick aid van Jaroslav Kucera

Vind je het juist leuk om je sushi of sashimi met stokjes te eten, dan staat hieronder een goed instructiefilmpje. Gewoon blijven oefenen. Wat je vooral nodig hebt is geduld, zeker met Japanse stokjes want die zijn dunner, spitser en korter dan Chinese en daardoor iets lastiger te hanteren.