Sushi rijst maken

Sushi rijst maken

Sushi rijst maken is de eerste stap in het bereiden van sushi. Het belangrijkste ingrediënt wat sushi tot goede sushi maakt is rijst, besteed hier dus zeker veel aandacht aan. De kenmerkende smaak die aan de sushi rijst zit zorgt voor overheerlijke sushi! Naast de kenmerkende smaak is de sushi rijst ook plakkerig, hierdoor is het rollen van sushi-rollen vele malen eenvoudiger. Sushi zonder rijst bestaat niet, sushi betekent letterlijk vertaald ‘met azijn toebereide rijst’.


Sushi rijst maken

Het verschil tussen sushi rijst en gewone rijst zoals wij in Nederland kennen (zoals zilvervlies rijst en basmati rijst) is de bereiding en het soort rijst wat wordt gebruikt. Een goede sushirijst heeft geen tot weinig gebroken korrels en is extreem vers (hooguit 3 maanden geleden geoogst). Deze extreem verse rijst wordt in het Japans shinmai genoemd. In de betere speciaalzaken kunnen ze jou hier zeker bij verder helpen! De betere soorten rijst om  te gebruiken voor sushi rijst zijn:

 • Sasanishiki;
 • Koshihikari;
 • Akita Komachi.

Benodigdheden

Voor het bereiden van sushi rijst heb je keukengerei nodig, vaak heb je deze al in huis (let op! voor het maken van sushi heb je vaak wel extra benodigdheden).

 • Een kookpan om de rijst in te koken;
 • Een schaal, bij voorkeur een Hangiri (houten kom);
 • Een houten lepel of spatel om de rijst door te roeren;
Sushi roller

Snel én eenvoudig sushi maken als beginner?

Maak snel én eenvoudig sushi als beginner met de sushi-roller van bol.com. Plaats de ingrediënten en de sushi-roller doet de rest.

Met 5 sterren gewaardeerd op

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 500 gram sushirijst
 • 0.9 l water
 • 0.5 eetlepels zout
 • 3 eetlepels Japanse sake
 • 5 eetlepels zoete rijstazijn
 • 3 eetlepels suiker

Bereiding (stappenplan)

 1. Leg de rijst in een vergiet en laat daar water overheen stromen totdat het water wat uit het vergiet spoelt schoon is, dit betekent dat de rijst voldoende is gewassen. Laat vervolgens de rijst rusten in een pan of in het vergiet zodat deze nog wat water opneemt en goed uitlekt.
 2. Breng het water aan de kook en voeg de rijst toe eenmaal het kookt, laat de rijst 5 minuten koken. Laat vervolgens de rijst nog 15 minuten droog koken. Na het droog laten koken van de rijst moet de rijst 15 minuten rusten. Doe dit door een schone theedoek of deksel op de pan te plaatsen.
 3. Begin met het bereiden van het azijnmengsel (awase-zu). Verwarm 5 eetlepels zoete rijstazijn in een pannetje, voeg eenmaal het azijn warm is daar de sake en suiker al roerend aan toe. Blijf roeren totdat alle suikerkristallen zijn opgelost in het azijnmengsel.
 4. Als de rijst voldoende rust heeft gehad (15 minuten) kan deze in een schaal (of houten kom) worden gestopt. Verspreid de rijst goed in deze schaal of kom! Voeg het azijnmengsel, eenmaal het is afgekoeld tot kamertemperatuur, toe aan de rijst. Doe dit terwijl je de rijst rustig omschept met een lepel.
 5. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur en de sushirijst is klaar om gebruikt te worden voor het maken van verse sushi!

Sushi rijst bereiding