Inari sushi

Inari sushi is een speciaal soort sushi waarbij de rauwe vis volledig afwezig is. Het is daarmee dus ook een vegetarisch gerecht en perfect geschikt voor de mensen die niet weg zijn van rauwe vis. Inari wordt bereid door sushirijst in een klein zakje tofoe te stoppen en het geheel hierna te frituren. Soms wordt de tofoe ook afzonderlijk gefrituurd.

Inari Sushi is vernoemd naar de shinto-god voor vruchtbaarheid, rijst, landbouw en vossen. Dit omdat naar verluid dit zijn favoriete snack was. In dit artikel kun je lezen hoe je zelf eenvoudig Inari sushi maakt.

Benodigdheden Inari Sushi

Voor algemene informatie en verduidelijking van de benodigdheden verwijs ik je graag naar mijn artikel over het zelf maken van sushi.

  • Shamoji / rijstlepel
  • Eetstokjes (of roller)
  • Een zeef
  • Keukenpapier

Ingrediënten

  • Gevulde sushirijst (beschrijving voor het zelf maken van sushirijst)
  • 12 Abura-age (gefrituurde tofu-zakjes, verkrijgbaar bij de meeste oosterse speciaalzaken)
  • 3 dl water
  • 45 gram suiker
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels rijstwijn
  • Eventueel een nori

Bereidingswijze Inari Sushi

  1. Eerst moeten de abura-age (gefrituurde tofu-zakjes) voorbehandeld worden. Doe dit door eerst een paar keer met een eetstokje over de tofu-zakjes te rollen. Dit zorgt ervoor dat de tofu-zakjes eenvoudige open gaan.
  2. Leg de tofu-zakjes naast elkaar in een zeef en spoel deze een tijdje met kokend water. Dit zorgt ervoor dat het overtollige vet uit de tofu-zakjes wordt gefilterd.
  3. Indien de zakjes nog niet zijn voorgesneden moet je dit zelf doen, doe dit door de zakjes simpelweg doormidden te snijden.
  4. Meng het water, de suiker, de sojasaus en de rijstwijn en breng het geheel rustig aan de kook.
  5. Voeg de tofu-zakjes toe en zorg ervoor dat bijna al het vocht verdampt/wordt opgenomen in de tofu-zakjes.
  6. Laat het geheel nog minimaal drie uur staan en laat de tofu-zakjes voor gebruik goed uitlekken in een zeef. Dep ze indien nodig nog af met keukenpapier.
  7. Open de tofu-zakjes voorzichtig en vul ze voor ongeveer twee-derde met sushirijst.
  8. Vouw de zakjes dicht door de ene flap aan de andere kant naar binnen te steken. Versier indien gewenst de tofu-zakjes nog met nori (eetbaar zeewier).

Tips

  • Maak je handen nat met een mengsel van water en rijstazijn. Hierdoor blijft de rijst minder plakken.
  • Lees op de pagina over sauzen en bijgerechten wat u het beste kunt serveren bij de sushi.