Futomaki sushi maken

Spring naar:
BenodigdhedenIngrediëntenFutomaki recept


Wanneer je in Japan zou refereren naar de typische sushi zullen ze het snel hebben over de Nigiri-sushi. Dit terwijl wij in het westen vaak denken aan de sushi die hier op de menukaarten te vinden is als een California roll een voorbeeld van een Maki-sushi. De sushi die Futomaki (太巻き) sushi wordt genoemd is een traditionele Japanse sushi-soort, dit is een grote dikke rol sushi die bestaat uit één heel vel nori (eetbaar zeewier), sushi rijst en een combinatie van vaak groenten maar ook vis en zelfs vlees (de Futomaki heeft minimaal twee maar vaak veel meer vullingen!).

Een futomaki sushi roll heeft een diameter van rond de 5-6 cm en is daarmee een van de grotere sushi soorten. De Futomaki wordt vaak bereid met gedroogde vullingen en is daarmee vaak langer te bewaren dan de gemiddelde sushi met rauwe vis. Wil jij bijvoorbeeld bij een verjaardag of een andere festiviteit eens iets anders op tafel zetten? Kies dan voor Futomaki. Deze sushi-soort kun je namelijk eenvoudig bereiden en langere tijd bewaren!

Naast de langere bewaartijd is ook ideaal aan de Futomaki sushi de vulling. Deze staat namelijk niet vast en is naar wens te kiezen! Zo serveert het ene restaurant zijn Futomaki met ‘slechts’ 5 vullingen terwijl de ander er gerust 10 in verwerkt. Experimenteer dus ook zeker met de ingrediënten om een Futomaki sushi te maken naar jouw wensen. Veelgebruikte vullingen die je vaak terugziet zijn:

 • Komkommer (Kappa);
 • Pompoen (Kampyo);
 • Imitatiekrab (Surimi);
 • Zoete omelet, in het Japans: Tamagoyaki (Culy);
 • Krab (Kani);
 • Zalm (Sake);

Benodigdheden voor het maken van Futomaki (太巻き) sushi

Voor het bereiden van sushi heb je vaak hulpmiddelen nodig die de gemiddelde westerse keuken niet kent. Maar niet getreurd, je kunt uiteraard voor een groot deel vervangend keukengerei gebruiken welke wij in het westen wel kennen ?.

 • Een sushi matje (Makisu). Voor het rollen van de Futomaki heb je een sushi-matje of sushi-kit nodig.
 • Rijstlepel (Shamoji). Voor het verspreiden van de rijst gebruikt men in Japan een Shamoji, dit is een houten rijstlepel. Hiervoor kun je simpelweg een opscheplepel gebruiken.
 • Scherp mes (Yanagiba). In Japan gebruikt men een zogenoemde Yanagiba voor het snijden van de sushi-rolls. Hier kun je elk willekeurig scherp mes voor gebruiken. Tip: maak het mes nat voordat je de sushi-roll snijdt! Dit zorgt ervoor dat de sushi rijst niet blijft kleven aan het mes.
 • Snijplank. Altijd handig tijdens de bereiding voor het snijden van de sushi-rolls en de vullingen.
 • Kookpan. Nodig voor het maken van de sushi-rijst.
 • Houten kom (of plastic bak). Voor het laten koelen van de sushi rijst heb je een bak nodig waarover de rijst goed verspreid kan worden zodat het geleidelijk kan drogen.

Kijk voor een uitleg van de verschillende soorten benodigdheden voor het maken van sushi op de pagina over sushi benodigdheden.

Ingrediënten Futomaki

Futomaki recept

Bereidingswijze Futomaki

Laten we overgaan naar het bereiden van de Maki sushi! Voor het maken van de Futomaki heb ik gebruikgemaakt van een zogenoemde sushiroller. Deze zorgt voor perfecte sushi-rolls in een handomdraai. Ideaal als je van plan bent om veel Futomaki te bereiden of niet zo handig bent met een sushi matje, zoals ik ?. Kun je op bijvoorbeeld bol.com aanschaffen voor bijna niks ?.

 1. Knip het Nori-blad op maat zodat deze geplaatst kan worden in de sushi-roller;
 2. Voeg de al geprepareerde sushi rijst toe (weet je niet hoe je sushi-rijst bereid?);
 3. Plaats de gewenste vullingen in de sushiroller;
 4. Trek aan de andere kant van de cartridge;
 5. Je sushi-roll is klaar! Precies in het perfecte formaat ?.

Zoals je ziet is het maken van een ideale Futomaki extreem eenvoudig wanneer je een sushi roller gebruikt. Mocht je deze niet hebben, het proces is vrijwel vergelijkbaar. Je plaatst alleen de Nori (eetbaar zeewier), de sushi-rijst en de vullingen op het matje waarna je door middel van het oprollen van het matje een sushi-roll creëert. Nadat je een grote roll hebt gemaakt moet je deze op de gewenste grootte snijden met bij voorkeur een extreem scherp mes.

Sushi roller

Snel én eenvoudig sushi maken als beginner?

Maak snel én eenvoudig sushi als beginner met de sushi-roller van bol.com. Plaats de ingrediënten en de sushi-roller doet de rest.

Met 5 sterren gewaardeerd op

Tips voor de bereiding

 • Maak je handen, het sushimatje en het mes nat met een mengsel van water en rijstazijn. Hierdoor blijft de rijst minder plakken.
 • Gebruik een scherp mes zodat je de sushi rol makkelijker door kunt snijden.
 • Lees op de pagina over sauzen en bijgerechten wat u het beste kunt serveren bij de sushi.