Futomaki/Hosomaki sushi

Futomaki en hosomaki sushi verschillen vrij weinig van elkaar. Het enige verschil is dat futomaki dikker is en dus meer ingrediënten kan bevatten. Hier vind je een uitleg van hoe je zelf futomaki en hosomaki sushi kunt maken.

Benodigdheden

  • Makisu/sushi matje
  • Shamoji/rijstlepel
  • Yanagiba/scherp mes
  • Snijplank

Kijk voor een uitleg van de verschillende soorten benodigdheden op de pagina over benodigdheden.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Leg een nori blad op het sushimatje, neem voor futomaki een groter blad dan voor hosomaki, en leg met de rijst lepel wat rijst op het noriblad. Let op: soms bevat een noriblad al hele kleine scheurlijntjes, zorg dat deze verticaal liggen. Verspreid de rijst over het blad, dit kan met je handen of met de rijstlepel, laat aan de onder- en bovenkant een klein beetje ruimte over. Het is niet erg als je nog iets van het zeewier tussen de rijst door ziet. Leg vervolgens de ingrediënten die je gekozen hebt horizontaal over de gehele breedte. Je kan nu voorzichtig het geheel oprollen met het sushimatje, zorg dat je alles goed aandrukt. Als je een mooie rol hebt gemaakt kun je op een snijplank met het scherpe mes de sushirol in schijfjes snijden en het geheel mooi presenteren. Maak het mes na elke keer snijden weer schoon met een natte theedoek om zo goed mogelijk te kunnen snijden.

Tips

  • Maak je handen, het sushimatje en het mes nat met een mengsel van water en rijstazijn. Hierdoor blijft de rijst minder plakken.
  • Gebruik een scherp mes zodat je de sushi rol makkelijker door kunt snijden.
  • Lees op de pagina over sauzen en bijgerechten wat u het beste kunt serveren bij de sushi.