Chirashi sushi

Chirashi  Sushi wijkt nogal af van de andere soorten sushi, een veel voorkomende misvatting is dat sushi een blokje rijst is met daarop een stukje rauwe vis. Chirashizushi (in het Japans) is één van de  verschillende soorten sushi en wordt bereid met sushirijst en een hoop verschillende soorten vis en groente, en betekent ook letterlijk ‘verspreide sushi’. Chirashi sushi is één van de meest voorgeschotelde sushi gerechten in Japan en elke regio heeft dan ook haar eigen variant hiervan. Dit gerecht wordt vaak gegeten op speciale gelegenheden. Chirashi sushi hoeft niet altijd rauwe vis te bevatten, het komt ook voor dat het gerecht alleen ei en groenten bevat.

Kaisen Chirashi Sushi vs. Kaisen Don

Er zijn twee typen chirashi sushi, die elk ook nog verschillende namen kennen. Het verschil zit hem in de rijst die gebruikt wordt bij het gerecht. Kaisen Don wordt bereid met sushi rijst waar geen azijn inzit waarna hier sashimi overheen wordt gelegd, dit gerecht wordt vaak geserveerd in non-sushi restaurants. Aangezien sushi restaurants vaak alleen sushi rijst maken bieden ze de Chirashi sushi vaak alleen aan met sashimi over sushi rijst waar azijn wel inzit, dit wordt Kaisen Chirashi Sushi of Edomae Chirashi Sushi genoemd. De bereidingswijze van sushi rijst met azijn kan u hier vinden.

Benodigdheden

Naast normaal keukengerei is het handig om het volgende ook bij de hand te hebben:

  • Shamoji/rijstlepel
  • Hangiri, een houten kom of een grote serveerschaal

Kijk voor een uitleg van de verschillende soorten Japanse benodigdheden op de pagina over benodigdheden.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Omdat dit een gerecht is waar de toegevoegde toppings variëren naar smaak is er niet één bereiding mogelijk, hieronder worden de verschillende toppings benoemd die gebruikt kunnen worden en de bijbehorende bereidingswijze benoemd.

  1. Het bereiden van de sushi rijst, deze informatie staat hier beschreven.
  2. Meng het sesamzaad met de rijst, dit kan zowel in de pan als in de hangiri of serveerschaal (optioneel).
  3. Snij de gekozen vis en groente in kleine stukjes, plakjes en blokjes.
  4. Verspreid de verschillende toppings over de rijst en zorg ervoor dat het gerecht er aantrekkelijk uit komt te zien. In de Japanse keuken is uiterlijk erg belangrijk.
Sushi roller

Snel én eenvoudig sushi maken als beginner?

Maak snel én eenvoudig sushi als beginner met de sushi-roller van bol.com. Plaats de ingrediënten en de sushi-roller doet de rest.

Met 5 sterren gewaardeerd op

Toppings

Zoals eerder genoemd is het bij dit gerecht mogelijk om te variëren met de groentes en de soorten vis die die op de sushi rijst worden neergelegd. Hieronder vindt u dan ook een lijst met veel voorkomende groentes en vissoorten die gebruikt worden als toppings:

Groente Toppings

  • Komkommer
  • Peultjes
  • Avocado
  • Radijs
  • Gebakken tofoe
  • Bamboescheuten
  • Shiitake champignons
  • Wortel
  • Lotus wortel
  • Versnipperd zeewier (nori)

Vis Toppings

  • Zalm
  • Zalm kaviaar (zalmkuit)
  • Garnalen
  • Japanse gegrilde Paling
  • Tonijn
  • Krab
  • Kabeljauw
  • Inktvis
  • Octopus
  • Makreel

Tips

  • Maak de rijstlepel nat met een mengsel van water en rijstazijn, hierdoor blijft de rijst minder plakken.
  • Lees op de pagina over sauzen en bijgerechten wat u het beste kunt serveren bij de sushi.