Sushi recepten

Sushi recepten zijn er in allerlei vormen en maten, vaak bestaan ze uit in ieder geval rijst en vis / groente. Nederlanders en andere westerlingen zijn er dol op, het zelf maken van sushi is een lastige klus. Echter, met de juiste sushi recepten, is iedereen in staat om een heerlijke schaal met sushi te bereiden.

Hier kunt u een overzicht vinden met de verschillende soorten sushi en hun bijbehorende recepten. Voor het maken van sushi heb je speciaal gerei nodig. Namelijk:

  • Een sushi matje (voor het rollen);
  • Een houten kom (voor het laten afkoelen van de rijst);
  • Een rijstlepel;
  • En een vlijmscherp mes (voor het precies snijden van vlees en vis).

Sushi recepten


Maki sushi recepten

Veruit de bekendste sushisoort is Maki, als men wordt gevraagd sushi te beschrijven zal het dan ook vaak gaan over Maki. Het bestaat uit een nori-vel (eetbaar zeewier) aan de buitenkant met daarbinnen rijst en een bepaalde vulling. De vulling bestaat meestal uit twee of drie ingrediënten die qua smaak en kleur goed bij elkaar passen. Maki wordt bereid door rijst te verspreiden op een nori-blad, hierop wordt de vulling gelegd waarna het geheel kan worden opgerold met een bamboematje. Maki valt te onderscheiden in meerdere soorten:

  • Futomaki is een dikke rol van drie of zelfs vier centimeter doorsnede, deze bevat dan meestal ook drie vullingen.
  • Hosomaki is juist een dunne rol van ongeveer twee centimeter. Hierin zit dan ook vaak slechts één vulling.
  • Uramaki is een variant waarbij de rijst aan de buitenkant zit en de nori om de ingrediënten, hierdoor bevatten deze minder nori. Deze variant wordt ook wel eens de Californië rol genoemd.
  • Temaki is een variant waarbij de rijst en de vulling niet gerold is, maar een puntzakje van zeewier waar de ingrediënten ingestopt worden.

Nigiri/Temari sushi recepten

Nigiri is een soort sushi waarbij een klein stukje rauwe vis, of misschien een stukje omelet of iets dergelijks, op een bolletje rijst wordt gedrukt. Soms wordt om het geheel bij elkaar te houden een dun reepje nori er omheen gebonden. Een variant van Nigiri is Temari waarbij de rijst en de vis samen tot een balletje gerold worden.


Inari sushi recepten

Een speciaal soort sushi waarbij de rauwe vis volledig afwezig is; Inari. Het wordt bereid door sushirijst in een klein zakje tofoe te stoppen en het geheel hierna te frituren. Soms wordt ook de tofoe afzonderlijk gefrituurd.


Chirashi sushi recepten

Chirashi wijkt nogal af van de andere soorten sushi. De sushi bestaat uit een grote hoeveelheid rijst waar verschillende soorten ingrediënten aan worden toegevoegd. Het kan zijn dat de ongekookte rijst en groente bovenop gelegd wordt, maar deze kunnen ook al zijn meegekookt en gemengd met de rest.