Sushi met zalm maken

Sushi met zalm maken

Sushi met zalm maken? In dit artikel zal ik jou uitleggen wat je hier voor nodig hebt, hoe je het maakt en zal ik ook nog enkele tips geven tijdens het zelf maken van sushi. Sushi met zalm is nog niet zo lang bekend in Japan, tientallen jaren geleden werd zalm alleen gekookt of gegrild. Tegenwoordig is het wereldwijd een erg bekende en voor de meeste onder ons zelfs één van de favoriete soorten van sushi.

Benodigdheden sushi maken

Voor het maken van sushi heb je enkele dingen nodig die de meeste standaard Nederlandse keukens niet hebben. Niet al het gerei is noodzakelijk, maar onderstaande benodigdheden zorgen er wel voor dat je sushi op de traditionele manier maakt.

Yanagi ba

Een Yanagi ba is een onmisbaar stuk kookgerei die veel gebruikt wordt in de Traditionele Japanse keuken. Het is een vlijmscherp mes die erg nuttig is om de vis in hele dunne plakken te snijden, met een bot mes (en ik spreek uit ervaring) is dit vaak erg lastig. Hiernaast, is een scherp mes ook handig om de sushirollen te snijden.

Makisu

Een makisu is een matje dat gebruikt wordt voor het rollen van sushi. Traditioneel is dit een houten Makisu (sushi matje)mat maar tegenwoordig wordt dit ook vaak van plastic gemaakt aangezien dit qua schoonmaken makkelijker is. Een makisu is noodzakelijk kookgerei en wordt gebruikt nadat alle ingrediënten zijn samengevoegd en het tijd is om te gaan rollen. Dit is bijna alleen mogelijk met een sushimat. Nadat er voorzichtig gerold is en de rol klaar is kan het gesneden worden, dit is handig om niet op het matje te doen aangezien er hierdoor beschadigingen kunnen optreden.

Hangiri

Dit is een houten kom die niet noodzakelijk is maar wel vaak voorkomt. Deze wordt gebruikt om de rijst af te laten koelen, waarna het eventueel ook gemengd kan worden met een azijnmengsel, genaamd awase-zu wat ook van belang is voor goede sushi rijst. De vorm en het houten oppervlak helpt met het goed afkoelen van de rijst, het nat maken en het goed verspreiden van de rijst voorkom je eventuele plakproblemen en hierdoor koelt de rijst geleidelijk en gelijkmatig af. Verder in het artikel wordt verder ingegaan op rijst.

Shamoji

Een Shamoji is een platte houten rijstlepel, die vooral gebruikt wordt in de Japanse keuken. Dit wordt gebruikt om de rijst te kunnen roeren bij het toevoegen van de awase-zu en om de rijst op te kunnen scheppen. Een traditionele Shamoji is gemaakt van bamboe of een andere houtsoort, tegenwoordig zie je vaak een plastic lepel aangezien dit een aantal voordelen oplevert; Makkelijk schoon te maken en bij sommige blijft de rijst ook minder plakken. Door de lepel nat te maken zorg je er ook voor dat de rijst minder plakkerig wordt.

Overige gebruiksvoorwerpen 

Naast een matje kan er ook gebruikt worden gemaakt van andere voorwerpen die dit vaak ook makkelijker maken, een voorbeeld hiervan is een sushiroller of een zogenaamde sushi ‘bazooka’.

Sushi rijst

De basis van elke soort sushi is de rijst. Begin dan ook met het bereiden van de rijst (aangezien dit ook het langst duurt). De rijst die voor sushi gebruikt wordt is niet hetzelfde als de rijst die gebruikt in wordt Nederland bij het maken van Oosterse gerechten. De Japanse rijst is een witte, meer ‘gepolijste’ en rond-korrelig die onder andere ook meer zetmeel bevat. Dit komt ten goede aan de plakkerigheid die van belang is bij sushi. Daarnaast is deze rijstsoort ook iets zoetiger waardoor die wat smakelijker is.

Meer informatie over de benodigdheden, ingrediënten en bereidingswijze van sushi rijst kunt u hier vinden.

zelf sushirijst maken

Sushi met zalm

Er zijn verschillende soorten sushi met zalm, het verschil zit hem dan in de bereidingswijze en de aanwezige ingrediënten, de verschillende sushi recepten worden ook vermeld op deze pagina. Hieronder een aantal van onze favorieten soorten sushi met zalm;

Sake Nigiri

Bij Nigiri sushi wordt een stukje rauwe vis, in dit geval zalm, op een bolletje rijst gedrukt. Soms wordt  er zeewier gebruikt om het stukje vis op zijn plaats te houden maar met Sake (zalm) is dit niet het geval. Meer informatie over de  ingrediënten en bereidingswijze van Nigiri Sushi zijn hier te vinden.

Sake Hosomaki

Hosomaki sushi is een dunne rol van vaak ongeveer twee centimeter, waardoor het vaak maar één vulling heeft. Meer informatie over Hosomaki sushi.

Sake Temaki

De Temaki sushi is een variant waarbij de ingrediënten niet worden opgerold maar in een soort van puntzak van zeewier worden gestopt. De bereidingswijze en informatie over de ingrediënten zijn hier te vinden.

Geschiedenis van zalm sushi

Zoals eerder genoemd is het pas recentelijk dat in Japan sushi met zalm wordt gegeten. Traditioneel werd zalm wel gegeten echter alleen gekookt of gegrild. Dit komt doordat de Japanners zalm vroeger zagen als een soort ‘afvalvis’ die je alleen at als goedkope maaltijd. Zalm werd nooit rauw gegeten aangezien er een kans aanwezig was dat het besmet was met parasieten.

Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ‘aquacultuur’ in Noorwegen, kwam men erachter hoe ze zalm moesten kweken. Deze gekweekte zalm had geen parasieten en had ook een hoger vetpercentage wat ten goede komt van de smaak. Door deze innovatie werden de Noren zo succesvol in het kweken van zalm dat ze uiteindelijk een overschot aan zalm hadden en door een kleine populatie en dus een kleine markt hiervoor moesten ze het wel exporteren.

In 1970 reisde een Noorse delegatie naar Japan om de banden te versterken en na jarenlang campagne voeren over het gebruik van Noorse zalm in de sushi, in gaan op het verschil tussen de zelf gekweekte zalm en de soort die wild is etc. werd er afgesproken om een goedkope lading te gebruiken voor sushi. Dit was het begin van de opkomst van sushi met zalm, en eigenlijk kan je wel stellen dat het een Noorse uitvinding is!