Sauzen en bijgerechten

Sushi is van zichzelf al erg smakelijk. Je kunt het echter nog een stuk lekkerder maken door het te combineren met de juiste sauzen, bijgerechten en drankjes. Hier vindt u informatie over de verschillende combinaties.

Sauzen en bijgerechten

Sauzen voor bij de sushi

Sojasaus

De meest gebruikte saus bij sushi is sojasaus. Bijna iedereen gebruikt deze saus om zijn sushi in te dippen, de rijst zal de sojasaus opnemen. Let er op dat je de sushi hier niet te lang in houdt omdat de smaak van de sojasaus anders te veel gaat overheersen. Je kunt gebruik maken van de Chinese of Indonesische sojasauzen die in Nederland veel worden gebruikt, maar je sushi wordt nog lekkerder als je Japanse sojasaus gebruikt. Japanse sojasaus heeft namelijk graan als hoofdbestanddeel in plaats van sojabonen. Hierdoor is de saus iets zoeter. Let er op dat sojasaus vaak erg zout is, het is dan ook niet goed voor de gezondheid om hier grote hoeveelheden van te eten. De meest verkochte Japanse sojasaus is Koikuchi, deze is iets minder zout dan de andere varianten en gewoon in de supermarkt in Nederland verkrijgbaar.

Wasabi

Een andere saus die vaak bij sushi wordt gebruikt is wasabi. Deze saus staat vooral bekend om zijn groene kleur en zijn extreem scherpe smaak. Wasabi zelf is een specerij en familie van de mierikswortel. Voor gebruik bij sushi wordt deze gemengd met water. Een klein beetje wasabi is al genoeg om hem te kunnen proeven. Een kenmerk van wasabi is dat de scherpe smaak niet zo lang blijft zoals bij andere scherpe specerijen, als je het hebt doorgeslikt is de smaak gelijk weg. Je kan er voor kiezen om de wasabi te mengen met de sojasaus. Omdat wasabi erg duur is worden vaak ook imitaties gebruikt en verkocht die gemaakt zijn van groen gekleurde radijs of een combinatie van mierikswortel, radijs, mosterd en bladgroen. Echte wasabi is duur en niet lang houdbaar, daarom wordt het geleverd in kleine tubes. Echte en namaak wasabi dien je na openen in de koelkast te bewaren.

Sushi roller

Snel én eenvoudig sushi maken als beginner?

Maak snel én eenvoudig sushi als beginner met de sushi-roller van bol.com. Plaats de ingrediënten en de sushi-roller doet de rest.

Met 5 sterren gewaardeerd op

Gerechten voor bij de sushi

Gari

Gari (gember) wordt vaak los geserveerd bij de sushi. Gember is er om de smaak in de mond te neutraliseren. Hierdoor kan het volgende stukje sushi weer geproefd worden zonder nog de smaak van de andere sushi in de mond te hebben. Jonge gari is meestal lekkerder en te herkennen aan de typische licht-roze kleur. Sommige fabrikanten mengen hun gember met roze kleurstoffen zodat deze verser lijkt.

Misosoep

Een typisch Japans gerecht gemaakt van dashi en misopasta. In Japan is het niet vreemd om deze soep rechtstreeks uit de kom te drinken zonder het gebruik van een lepel of iets dergelijks. De soep is bedoeld om te bestellen na het hoofdgerecht, het is dus geen voor- of tussengerecht.

Sashimi

Vaak wordt het gekenmerkt als sushi; Sashimi. Dit is het echter niet. Het is namelijk enkel een stukje rauwe vis of vlees gesneden in dunne plakjes. Vaak wordt sashimi ook gecombineerd met de zoute sojasaus. In de meeste sushi restaurants is het mogelijk om dit te bestellen.

Drinken voor bij de sushi

Veel mensen denken dat bij het eten van sushi de rijstwijn sake hoort. Dit is echter een misvatting. Aangezien sake gemaakt is van rijst kan dit gaan botsen met de smaak van sushi. Drink dus alleen sake voor of na het eten van sushi.

Het lekkerste bij het eten van sushi is het drinken van groene thee, of eventueel een kruidenthee. In Japan is het drinken van bier ook normaal geworden bij het eten van sushi. De bittere smaak van het bier valt in een goed contrast met de scherpe smaak van wasabi. Indien u niet echt van bier houdt kunt u ook kiezen voor een champagne of een licht sprankelende wijn.