De herkomst van de California Roll

California Roll maken

California roll, een van de sushi-soorten welke je in het westen op elke kaart tegenkomt. Het wordt ook wel California maki genoemd, het is namelijk een variant op de maki sushi. Hij wordt van binnen naar buiten gerold, dit betekent dat de sushirijst om de nori (eetbaar zeewier) heen is gerold. Aan de binnenkant van de California roll vind je komkommer, krabvlees en avocado. De puntjes op de i worden gezet door het geheel te besprenkelen met wat sesamzaad.

De california roll is geen traditionele sushi afkomstig uit Japan. Het is ook niet duidelijk waar het wel vandaan komt. In Vancouver en Los Angeles beweren ze dat het concept van een uramaki sushi afkomstig is uit hun regio. Het verhaal gaat dat een chef, geboren in Vancouver, het concept van een Uramaki heeft bedacht. De naam is ontstaan doordat voornamelijk inwoners uit Los Angeles de california roll nuttigden.

Het maken van de california roll is geen makkelijk karwei, dit komt doordat het een inside-out roll betreft. Het belangrijkste tijdens het maken van een California roll is de rijst, deze moet erg goed plakken wil het geheel niet uit elkaar vallen. Daarom is het extreem belangrijk om een goede sushirijst te bereiden.

Benodigdheden voor het maken

Voor het maken van een goede california roll zul je enkele benodigdheden in huis moeten halen.

  • Een matje om de sushi mee te rollen (bij voorkeur een matje van bamboe);
  • Een scherp mes voor het snijden van de ingrediënten;
  • Vershoudfolie;
  • Snijplank.

Ingrediënten california roll

  • Sushirijst (beschrijving voor het zelf maken van sushirijst)
  • Nori (zeewier)
  • Krabvlees (of imitatie krabvlees)
  • Avocado
  • Komkommer
  • Eventueel sesamzaad voor het besprenkelen

Bereidingswijze California roll

Span, alvorens je begint, een stukje vershoudfolie over het sushimatje. Bedek vervolgens het nori blad met de sushirijst. Zorg er wel voor dat de scheurlijntjes van het zeewier verticaal op het rolmatje liggen. Verspreid de sushirijst goed en druk deze stevig aan. Strooi, eventueel, het sesamzaad over de sushirijst.

Als je tevreden bent met het resultaat moet je het geheel met het noriblad naar boven op het bedekte sushimatje leggen. De ingrediënten van de california roll kun je nu, horizonaal, verspreid in het midden van het blad aanbrengen. Gebruik zeker niet te veel, dan wordt de sushirol te groot. Rol het geheel nu op. Rol flink door totdat het geheel klaar is. Verwijder het matje en snij de sushirol met een scherp mes op een snijplank in schijfjes. Tip: maak het mes na elke keer snijden even nat, dit zorgt ervoor dat het snijden eenvoudiger gaat en de rijst niet blijft plakken.