Geschiedenis

Geschiedenis Sushi

Oorsprong van sushi

De geschiedenis van sushi gaat terug tot rond de 4e eeuw voor het begin van onze jaartelling. Destijds werd in Zuidoost-Azië rijst gebruikt om gezouten zoetwatervis langer te bewaren. De vis werd in gekookte rijst gelegd, door het natuurlijke gistingsproces van de rijst bleef de vis vers. De vis bleef zo wel een jaar lang goed en mensen vonden de smaak best wel lekker. In die tijd werd echter alleen de vis opgegeten en werd de rijst weggegooid. Via China verspreide deze methode zich naar Japan.

Sushi in Japan

Omdat men in Japan graag rijst met vis at begon de rijst ook tot het gerecht te behoren. Rond de 16e eeuw werd in Japan de vis al gegeten voordat het gistingsproces van de rijst in gang was gezet. De rijst had door het gisten een licht zure smaak. Ook rook het geheel niet zo lekker door het fermenteren. Dit resulteerde in erin dat veel mensen met weinig geld dit gerecht begonnen te eten. Omdat men de smaak wel lekker vond, maar de geur niet, ging men rijstazijn toevoegen aan de rijst. Dit resulteerde in een vergelijkebare smaak. Hierdoor kon vanaf dat moment het gisten van de vis worden overgeslagen.

In de 18e eeuw begon men in Edo, nu bekend als Tokyo, in mobiele voedselkraampjes rijst bolletjes te verkopen met een stukje vis er overheen gelegd. Dit is nu beter bekend als Nigiri sushi. In deze tijd werden ook andere zeevruchten, in plaats van de dure zoetwatervis, gebruikt voor het maken van sushi. Doordat men ook groente ging toevoegen ontstonden er vele varianten van sushi. De mensen hadden in die tijd een vrij druk leven, sushi was dan ook de uitkomst om snel tussendoor iets met de handen op te eten. In 1923 vond er een zware aardbeving plaats, veel huizen en restaurants werden verwoest. Men was destijds genoodzaakt om te verhuizen, hierdoor verspreidde de sushi-gerechten door het hele land.

Sushi over de hele wereld

Vanaf 1950 verspreide sushi zich ook richting Amerika waar immigranten uit Azië restaurants gingen openen waar sushi geserveerd werd. Met de moderne technieken van tegenwoordig is het nu overal mogelijk om verse sushi te krijgen. Gezien het een lekker maar gezond recept is werd de verspreiding er van sterk bevorderd. Door de verspreiding ontstonden er verschillende varianten. De westerlingen bedachten varianten in sneltreinvaart, voorbeelden van ingrediënten welke werden toegevoegd door westerlingen:

  • Avocado (Uramaki, californian roll)
  • Mayonaise

Tegenwoordig wordt sushi niet meer vaak met de hand gemaakt. Er zijn sushimachines op de markt gekomen welke dit lastige karweitje uit de hand nemen. De machines produceren grotere hoeveelheden in minder tijd, hygiënischer en vaak met betere verhoudingen van ingrediënten.